Zomergem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Zomergem? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en winstgevend. Gebruikmakend van de zonnepanelen van tegenwoordig is het mogelijk eigen energie te genereren. Door o.a. de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dit ook op ons dak? Wat is het rendement na 10 jaar? Door middel van de zonnepanelen-vergelijker check je veelzijdige informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Zomergem!

zonnepanelen installateur 9930
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLievegem
Postcode99300
Gasverbruik21.840 kWh
Stroomverbruik kWh3567,62495876664 kWh
Gemiddelde energierekening€171,27

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Zomergem juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Lievegem. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Lievegem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Zomergem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens tegen een lage rente een krediet kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4310), dan loopt het voordeel al gauw op tot €534. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie krijg je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een 6 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Zomergem fluctueren tussen de €4300 en €5500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op pakweg 2730 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent en Nuon betaal je hiervoor wel €682,50 (tarief juli 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Zomergem bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht lees je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118507€3425 – €4475€430
2298012€5150 – €5700€525
3351014€6000 – €6150€750
4414018€6450 – €6725€890
5437020€7050 – €7175€960
6508022€7700 – €7800€1090

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Zomergem check jij of jouw dak geschikt is. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zomergem bedraagt 3567,62495876664 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1825 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3825 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Meer dan 50% van de woningbezitters kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Verder vinden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten zijn lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Zomergem?

Voor PV-panelen op een woning is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zomergem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Zomergem vergelijken? Door middel van onze stappenplan vind jij in korte tijd een erkende vakspecialist in je woonplaats. De meeste monteurs bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de verkoopprijs. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Verduidelijk het type huis. Het soort woning (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Selecteer tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur geeft jou dan geschikt zonnepanelen advies in Zomergem.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Bij de laatste stap zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In een week ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven uit uw regio. Beperk je niet alleen tot de scherpste prijs, maar wees scherp op de benodigde certificaten (je kunt denken aan IEC keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Denk aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Zomergem op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Zomergem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Zomergem een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!