Ronsele

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Ronsele? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en goed voor de portemonnee. Gebruikmakend van de investering in zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Door de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Via onze tool ontdek je accurate info m.b.t. zonnepanelen kopen in Ronsele!

zonnepanelen installateur 9932
 • Lagere energierekening.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLievegem
Postcode99320
Gasverbruik21.860 kWh
Stroomverbruik kWh3568,2497960034 kWh
Gemiddelde energierekening€171,37

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ronsele september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Lievegem. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Lievegem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Ronsele
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huizeneigenaren extra voordelig een krediet kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4330), dan pak je al snel €537. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. In ruil krijg je een soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een royale 5% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Ronsele liggen tussen de €4400 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen wekt op ongeveer 2750 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Essent en/of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €687,50 (prijspeil september 2023). Dankzij goedkope zonnepanelen in Ronsele kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder tref je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118508€3550 – €4475€420
2273013€5300 – €5700€625
3321015€6025 – €6275€875
4384016€6375 – €6775€940
5451020€6975 – €7275€970
6520022€7425 – €8200€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Ronsele tref je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ronsele is 3568,2497960034 kWh. Dit kan je zelf genereren met circa 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen gewenst, voor 1825 kWh gaan we uit van 7, voor 2975 kWh gaan we uit van 12, en voor 3825 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De meeste huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Ronsele?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ronsele

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Ronsele vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs vergelijk jij zonder problemen een goede expert in je woonplaats. Tal van adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de tarieven. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over een huurwoning of koophuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Schets de karakteristieken van de woning. De huis-categorie (plat & schuin) en de oriëntatie van het huis zijn belangrijke onderdelen. Kies vervolgens een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Ronsele.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Vandaar is het duidelijk hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Nadien zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld CE-keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name stadions die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ronsele op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Ronsele
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ronsele een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!