Vinderhoute

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Vinderhoute? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en een goede investering. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Aan de hand van onze tool bekijk jij uitgebreide adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Vinderhoute!

zonnepanelen installateur 9921
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Goed voor het milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLievegem
Postcode99210
Gasverbruik21.830 kWh
Stroomverbruik kWh3567,31254014826 kWh
Gemiddelde energierekening€171,22

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Vinderhoute september 2023

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Lievegem. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Lievegem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Vinderhoute
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren met een lage rente een krediet kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€5050), dan profiteer je al van een korting van zo’n €626. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huizen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Vinderhoute variëren tussen de €4800 en €5900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat voor plusminus 2720 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect of Nuon betaal je daarvoor ongeveer €680,00 (kosten september 2023). Met goedkope zonnepanelen in Vinderhoute bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel tref je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120607€3650 – €4500€440
2277011€5100 – €5775€550
3327015€6100 – €6150€725
4392016€6400 – €6850€880
5441019€7075 – €7225€970
6485023€7500 – €7825€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Vinderhoute lees jij de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vinderhoute is 3567,31254014826 kWh. Dit kan je zelf genereren met pak ‘m beet 10 pv-panelen van 290 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1800 kWh gaan we uit van 7, voor 2850 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3850 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. Meer dan 50% van de consumenten prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien zijn er dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Vinderhoute?

Bij het installeren van panelen op een woning is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vinderhoute

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Vinderhoute vergelijken? Gebruikmakend van de uitleg die hierna komt heb je snel en eenvoudig een professionele vakman in de buurt. Tal van monteurs bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Is het een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Schets zo specifiek mogelijk de woning. De huis-categorie (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Vinderhoute.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn naam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Zo is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan CE-keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn panelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Vinderhoute op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Vinderhoute
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Vinderhoute een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!