Meldert

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Meldert? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en men kan er flink door besparen. Middels de investering in zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Door o.a. de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door onze vergelijker lees jij accurate gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Meldert!

zonnepanelen installateur 9310
 • Minder betalen voor stroom.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAalst
Postcode93100
Gasverbruik20.140 kWh
Stroomverbruik kWh3514,51379364225 kWh
Gemiddelde energierekening€162,99

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Meldert december 2023

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Aalst. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Aalst zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Meldert
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen extra voordelig een krediet kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4860), dan profiteer je al van een korting van zo’n €602. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met 4 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden woningen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het type/merk, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Meldert liggen tussen om en nabij de €4000 en €6100 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen wekt op ongeveer 3080 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Budget Energie of NLE betaal je daarvoor ongeveer €770,00 (onkosten december 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Meldert bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna vind je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118007€3425 – €4225€390
2302012€5075 – €5700€625
3337016€5950 – €6150€750
4406016€6500 – €6775€940
5465019€7050 – €7125€1000
6513021€7400 – €8175€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal randvoorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Gezien de zonnepanelencheck Meldert ontdek je of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meldert bedraagt 3514,51379364225 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen passend, voor 1975 kWh moet je rekenen op 7, voor 2825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3825 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde investeerders kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast vind je dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Meldert?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meldert

Interessante installaties:


Een zonnepanelen-installateur vinden

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Meldert vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder kies jij in een zeer korte periode een uitmuntende installateur in de buurt. Sommige adviseurs beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de tarieven. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Schets de karakteristieken van het huis. Het type dak (schuin + plat) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak ook een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist levert jou dan ook geschikt zonnepanelen advies in Meldert.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Vandaar komen we erachter hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na uiterlijk een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen uit uw regio. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste aanbieder, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Meldert op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Meldert
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Meldert een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!