Herdersem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Herdersem? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en fiscaal aantrekkelijk. D.m.v. zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Mede door de dalende verkoopprijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door gebruik te maken van onze website check jij praktische details aangaande zonnepanelen kopen in Herdersem!

zonnepanelen installateur 9310
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Groene investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAalst
Postcode93100
Gasverbruik20.130 kWh
Stroomverbruik kWh3514,20137502387 kWh
Gemiddelde energierekening€162,94

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Herdersem september 2023

Een universele subsidieregeling is er niet in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je welke regelingen er zijn in de gemeente Aalst. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Aalst zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Herdersem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waardoor gezinnen extra voordelig een groene lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4850), dan profiteer je al van een korting van zo’n €601. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een rente van 4 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Herdersem variëren tussen de €5000 en €6700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in plusminus 3070 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice of Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €767,50 (tarieven september 2023). Via goedkope zonnepanelen in Herdersem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117608€3625 – €4250€430
2281011€5125 – €5700€575
3352016€6075 – €6200€800
4416017€6525 – €6825€890
5470019€7100 – €7175€1000
6514022€7425 – €7950€1060

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Mede door de zonnepanelencheck Herdersem tref je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Herdersem is 3514,20137502387 kWh. Dit kan je zelf opwekken met circa 10 pv-panelen van 290 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1825 kWh gaat het om 8, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3800 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. De doorsnee consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Herdersem?

Voor het plaatsen van panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-herdersem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Herdersem vergelijken? Door tips van onze adviseurs tref jij vandaag nog een professionele monteur in de buurt. Verschillende specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de kosten. Let ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf zo specifiek mogelijk het huis. De huis-categorie (schuin + plat) en de ligging van de woning zijn daarin van belang. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Herdersem.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. Denk dan aan: voorletter + achternaam, het 06-nummer, en een e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van specialisten die actief zijn in de regio. Let niet alleen op de laagste offerte, maar vraag ook om eventuele keurmerken (denk aan IEC keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Herdersem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Herdersem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Herdersem een vergoeding aan de distributienetbeheerder – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!