Baardegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Baardegem? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Met behulp van innovatieve zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met deze website vind jij uitgebreide tips die helpen bij zonnepanelen kopen in Baardegem!

zonnepanelen installateur 9310
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAalst
Postcode93100
Gasverbruik20.120 kWh
Stroomverbruik kWh3513,88895640549 kWh
Gemiddelde energierekening€162,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Baardegem september 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Aalst. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Aalst is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Baardegem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4840), dan bedraagt het voordeel al snel €600. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. In ruil ontvang je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Baardegem liggen tussen om en nabij de €4200 en €5800 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op pak ‘m beet 3060 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €765,00 (prijs september 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Baardegem bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder vind je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120507€3450 – €4225€400
2295011€5075 – €5750€675
3340014€6075 – €6150€775
4403017€6525 – €6650€920
5453019€7075 – €7275€1020
6513023€7700 – €8125€1040

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Vanwege de zonnepanelencheck Baardegem ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Baardegem bedraagt 3513,88895640549 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pakweg 12 pv-panelen van 285 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1975 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2850 kWh gaat het om 12, en voor 3850 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is vrijwel hetzelfde. De doorsnee mensen bestellen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evengoed zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Baardegem?

Bij het installeren van zonnepanelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-baardegem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Baardegem vergelijken? Door middel van de uitleg die hierna komt zoek je in korte tijd een professionele leverancier in je woonplaats. Een aantal monteurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf de aard van het huis. Het soort woning (schuin + plat) en de ligging van de woning zijn cruciaal. Kies daarna een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Baardegem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn naam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Als laatste zenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van experts uit de buurt. Let niet alleen op de scherpste aanbieder, maar bekijk ook eventuele keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name bedrijven die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Baardegem op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Baardegem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Baardegem een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!