Mélin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Mélin? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en winstgevend. Door middel van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf schone energie op. Als gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Heeft ons huis een geschikt dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Geholpen door onze website doorzoek je samengestelde raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Mélin!

zonnepanelen installateur 1370
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieWaals Brabant
GemeenteJodoigne
Postcode13700
Gasverbruik20.570 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€166,37

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mélin mei 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Jodoigne. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Jodoigne is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Mélin
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens tegen een lage rente een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4790), dan profiteer je al van een korting van zo’n €594. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 6% rente. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Mélin liggen tussen om en nabij de €4900 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen genereert pakweg 2780 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Engie en/of NLE betaal je daarvoor ongeveer €695,00 (tarief mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Mélin kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder check jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118708€3650 – €4475€390
2310011€5175 – €5650€575
3320016€6025 – €6200€700
4384018€6550 – €6825€930
5470020€7050 – €7300€980
6505021€7650 – €8125€1100

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Mélin zie je de geschiktheid van je dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mélin is 3585 kWh. Dit staat voor rond de 12 panelen van 300 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 2000 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2825 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3900 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is gelijkwaardig. De gemiddelde investeerders geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Mélin?

Voor zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-melin

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Mélin vergelijken? Op basis van onze stappenplan heb jij in korte tijd een uitstekende vakspecialist in de regio. Tal van bedrijven beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Check ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het type huis (plat en/of schuin) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Selecteer vervolgens een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft dan erkend zonnepanelen advies in Mélin.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend zenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van experts met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de scherpste aanbieder, maar vraag ook om certificering (bijv. IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Mélin op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Mélin
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Mélin verplichte kost – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!