Ham-Sur-Sambre

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Ham-Sur-Sambre? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Door middel van de nieuwste zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? D.m.v. deze pagina ontdek jij handige adviezen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Ham-Sur-Sambre!

zonnepanelen installateur 5190
 • Lagere energielasten.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieNamen
GemeenteJemeppe-Sur-Sambre
Postcode51900
Gasverbruik20.990 kWh
Stroomverbruik kWh3595 kWh
Gemiddelde energierekening€168,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ham-Sur-Sambre juli 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Jemeppe-Sur-Sambre. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Jemeppe-Sur-Sambre zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Ham-Sur-Sambre
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren extra voordelig een speciaal type lening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun woning energiezuiniger te maken. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4960), dan is jouw winst al gauw €615. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 6% rente. Dit is niet alleen goed voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim honderdduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ham-Sur-Sambre variëren tussen de €4500 en €5900 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert ongeveer 3000 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie en/of Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €750,00 (kosten juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Ham-Sur-Sambre kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna vind jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118206€3400 – €4325€410
2279013€5250 – €5875€500
3323016€5950 – €6025€875
4380018€6550 – €6600€920
5443020€6950 – €7150€1030
6519021€7525 – €8100€1040

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Met hulp van de zonnepanelencheck Ham-Sur-Sambre tref jij de toepasbaarheid voor uw dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ham-Sur-Sambre bedraagt 3595 kWh. Dit kan je zelf genereren met circa 12 panelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1950 kWh zijn dat er circa 7, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 4000 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. De doorsnee mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook vind je dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Ham-Sur-Sambre?

Voor panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ham-sur-sambre

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Ham-Sur-Sambre vergelijken? Door middel van de uitleg die hierna komt vind jij in een zeer korte periode een erkende aanbieder in jouw streek. Verscheidene leveranciers beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf duidelijk het huis. Het type huis (schuin en/of plat) en de ligging van het huis zijn essentieel. Kies tevens de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Ham-Sur-Sambre.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Vandaar is het helder hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Aansluitend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar check ook voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld verenigingen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ham-Sur-Sambre op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Ham-Sur-Sambre
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ham-Sur-Sambre een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!