Soye

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Soye? Zonnepanelen zijn duurzaam en een goede investering. Met behulp van zonnepanelen op je woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Wegens de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met onze tool ontdek jij samengestelde details die helpen bij zonnepanelen kopen in Soye!

zonnepanelen installateur 5150
 • Lagere energielasten.
 • Zet het milieu op 1.
 • Los van de energieleverancier.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieNamen
GemeenteFloreffe
Postcode51500
Gasverbruik20.920 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€167,27

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Soye maart 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website energiesparen.be doorzoek je de spelregels in de gemeente Floreffe. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Floreffe zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Soye
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren verrassend voordelig een speciale lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4890), dan loopt het voordeel al gauw op tot €606. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit is niet alleen goed voor de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort paneel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Soye variëren tussen de €4600 en €6400, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen mondt uit in plusminus 2930 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Greenchoice en/of NLE betaal je al snel €732,50 (prijs maart 2024). Met goedkope zonnepanelen in Soye is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120507€3425 – €4225€410
2310012€5075 – €5625€675
3343014€6100 – €6025€850
4398018€6400 – €6825€940
5469019€7075 – €7225€970
6484021€7425 – €8075€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Soye achterhaal je of het dak van uw woning kan. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Soye is 3560 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 10 zonnepanelen van 285 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2850 kWh gaan we uit van 12, en voor 3800 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de consumenten kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens vinden we dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Soye?

Voor het laten leggen van panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-soye

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Soye vergelijken? Door middel van onze stappenplan zoek jij in korte tijd een erkende leverancier in jouw omgeving. Een aantal specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijs. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer de eigenschappen van het huis. Het soort dak (schuin of plat) en de oriëntatie van de woning zijn relevant. Selecteer vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert levert jou dan ook betrouwbaar zonnepanelen advies in Soye.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. We vragen om voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan is het duidelijk hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar let ook op certificering (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan allerlei aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Soye op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Soye
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Soye een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!