Balâtre

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Balâtre? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren ook nog eens euro’s op. Gebruikmakend van zonnepanelen op je woning wek je zelfstandig duurzame stroom op. Mede door dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dit ook op ons dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Aan de hand van de zonnepanelen-vergelijker lees je accurate toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Balâtre!

zonnepanelen installateur 5190
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieNamen
GemeenteJemeppe-Sur-Sambre
Postcode51900
Gasverbruik20.980 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€168,19

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Balâtre juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be tref jij wat de regels zijn in de gemeente Jemeppe-Sur-Sambre. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Jemeppe-Sur-Sambre zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Balâtre
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren erg goedkoop een krediet kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4950), dan is het belastingvoordeel al gauw €614. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een 6 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim vele tienduizenden huishoudens zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (juli 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Balâtre zitten vaak tussen de €5100 en €6500 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op om en nabij 2990 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Engie en/of Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €747,50 (vergoeding juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Balâtre kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf bekijk je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117606€3400 – €4425€400
2295013€5100 – €5650€625
3335016€6075 – €6050€750
4415017€6450 – €6725€940
5439020€6950 – €7225€1020
6484022€7475 – €7900€1060

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Balâtre vind jij of je dak geschikt is voor montage. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Balâtre is 3590 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1850 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 3000 kWh zijn dat er 12, en voor 3850 kWh zijn dat 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. Veel klanten bestellen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Eveneens vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Balâtre?

Tijdens de montage van PV-panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Meestal is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-balatre

Een zonnepanelen-installateur vinden

Direkt zonnepanelen bedrijven in Balâtre vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs vind jij in korte tijd een deskundige vakspecialist in jouw omgeving. Sommige specialisten hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het type huis (schuin + plat) en de ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Kies ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur levert jou dan ook uitstekend zonnepanelen advies in Balâtre.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het gaat hier om jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en het emailadres. Daardoor is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Daarna verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. ISO certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Balâtre op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Balâtre
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Balâtre een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!