Franière

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Franière? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en men kan er flink door besparen. Met behulp van een zonnepanelen-installatie kan je zelf stroom opwekken. Door dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Via onze website vind jij omvangrijke adviezen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Franière!

zonnepanelen installateur 5150
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • BTW terugvragen.

ProvincieNamen
GemeenteFloreffe
Postcode51500
Gasverbruik20.910 kWh
Stroomverbruik kWh3555 kWh
Gemiddelde energierekening€167,11

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Franière februari 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be lees je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Floreffe. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Floreffe is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Franière
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren met een lage rente een speciaal type lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4880), dan bedraagt het voordeel al snel €605. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim tienduizenden consumenten hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Franière komen doorgaans uit tussen de €4600 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen draait uit op pakweg 2920 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Eneco en/of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €730,00 (prijs februari 2024). Met goedkope zonnepanelen in Franière kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120308€3650 – €4475€400
2295013€5200 – €5800€525
3350014€5925 – €6050€725
4418017€6425 – €6675€940
5469019€6925 – €7275€980
6502023€7675 – €8000€1100

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Franière bekijk je of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Franière bedraagt 3555 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 11 zonnepanelen van 300 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2875 kWh gaan we uit van 12, en voor 4000 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De meeste consumenten kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze panelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Franière?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-franiere

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Franière vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten tref jij binnen enkele minuten een erkende aanbieder in de buurt. De meeste adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Schets de aard van het huis. Het soort dak (plat of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf geeft op die manier betrouwbaar zonnepanelen advies in Franière.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft voorletter + achternaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien ontvangt u ook de offertes.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar check ook relevante keurmerken (zoals TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dak te klein voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Franière op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Franière
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Franière een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!