Wijer

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Wijer? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en financieel interessant. Op basis van een zonnepanelen-installatie is het mogelijk eigen energie te genereren. Dankzij de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is het iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met onze vergelijker check je accurate raadgeving over zonnepanelen kopen in Wijer!

zonnepanelen installateur 3850
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Verantwoorde investering.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLimburg
GemeenteNieuwerkerken
Postcode38500
Gasverbruik21.020 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€164,31

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Wijer juli 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. In verschillende gemeenten zien we speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees jij de spelregels in de gemeente Nieuwerkerken. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Nieuwerkerken zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Wijer
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4740), dan profiteer je al van een korting van zo’n €588. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met 6 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het type/merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger de investering. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Wijer liggen tussen de €4500 en €6200 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op plusminus 2720 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Budget Energie en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €680,00 (tarieven juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Wijer kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf check je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119706€3500 – €4200€440
2301013€5275 – €5775€525
3320016€5925 – €6175€875
4419017€6350 – €6650€910
5440019€7000 – €7225€970
6509022€7425 – €7850€1100

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Wijer achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wijer bedraagt 3410 kWh. Dit kan je zelf genereren met pak ‘m beet 12 panelen van 280 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3875 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De gemiddelde woningbezitters kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Wijer?

Puur voor zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wijer

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Wijer vergelijken? Geholpen door tips van onze adviseurs zoek je in korte tijd een deskundige specialist in je woonplaats. Diverse specialisten beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de prijs. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf zo specifiek mogelijk het huis. De huis-categorie (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn goede voorbeelden. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Wijer.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: naam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Zo weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Vervolgens versturen ze de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar vraag ook om eventuele keurmerken (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en zijn panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wijer op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Wijer
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wijer een distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!