Heer

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Heer? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en hebben een prima rendement. Door gebruik te maken van zonnepanelen op het dak is het mogelijk eigen energie te genereren. Gezien de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan iedereen dat zomaar doen? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door middel van onze website ontdek je omvangrijke aanbevelingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Heer!

zonnepanelen installateur 5543
 • Direct lagere energielasten.
 • Verantwoorde investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieNamen
GemeenteHastière
Postcode55430
Gasverbruik22.110 kWh
Stroomverbruik kWh3555 kWh
Gemiddelde energierekening€172,11

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Heer februari 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij hoe het ervoor staat in de gemeente Hastière. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Hastière zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Heer
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten met een interessante rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4580), dan is het belastingvoordeel al gauw €568. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Daarvoor krijg jenatuurlijk een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 4 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Heer fluctueren tussen de €5100 en €6100 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen genereert zo’n 2890 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Eneco en/of Nuon betaal je hiervoor wel €722,50 (kosten februari 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Heer kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119408€3450 – €4325€410
2272011€5300 – €5675€500
3328014€5950 – €6125€875
4380017€6300 – €6625€890
5457020€7000 – €7125€1000
6501021€7425 – €7975€1040

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Door de zonnepanelencheck Heer bekijk je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Heer is 3555 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig rond de 10 panelen van 290 wattpiek. Disclaimer: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1825 kWh zijn dat er 8, voor 2875 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3875 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. De meeste mensen geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Verder kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Heer?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-heer

Interessante installaties:


Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Heer vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs vind je in enkele stappen een betrouwbare specialist in de regio. Sommige adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de prijzen. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Definieer de eigenschappen van het huis. Het genre dak (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf biedt zo betrouwbaar zonnepanelen advies in Heer.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Zo is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Nadien verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van deskundigen die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Heer op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Heer
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Heer een distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!