Kortijs

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Kortijs? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en fiscaal aantrekkelijk. Dankzij thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Als gevolg van de lagere prijs van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door gebruik te maken van de zonnepanelen-vergelijker doorzoek jij handige gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Kortijs!

zonnepanelen installateur 3890
 • Lagere energierekening.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieLimburg
GemeenteGingelom
Postcode38900
Gasverbruik21.170 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€166,62

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Kortijs februari 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Verscheidene gemeenten werken met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Gingelom. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Gingelom zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Kortijs
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten tegen een speciaal rentetarief een speciaal type lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4890), dan is het belastingvoordeel al gauw €606. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Kortijs komen doorgaans uit tussen de €5400 en €6700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen resulteert in pakweg 2870 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie of NLE staat dit al gauw gelijk aan €717,50 (tarieven februari 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Kortijs kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120008€3525 – €4325€440
2291013€5000 – €5750€525
3340016€6025 – €6075€825
4412016€6475 – €6800€900
5441020€6925 – €7300€1010
6486022€7700 – €8100€1100

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Wegens de zonnepanelencheck Kortijs achterhaal je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kortijs is 3485 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1825 kWh zijn dat er 7, voor 2800 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3800 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De gemiddelde investeerders kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Kortijs?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kortijs

Installateur zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Kortijs vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt vergelijk jij moeiteloos een professionele leverancier in je woonplaats. Het merendeel van de bedrijven beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen het tarief. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Verduidelijk de aard van het huis. De dak-categorie (plat of schuin) en de focus-richting van de woning zijn essentieel. Maak daarna een keuze voor een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Kortijs.

 4. Vul contactgegevens in

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Hierdoor komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen volgen er offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar relevante keurmerken (voorbeelden zijn CE-keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Kortijs op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Kortijs
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Kortijs een vergoeding aan de distributienetbeheerder – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!