Ophasselt

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Ophasselt? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en leveren ook nog eens euro’s op. Door zonnepanelen op jouw woning wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Gezien dalende prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door middel van deze pagina lees je actuele tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Ophasselt!

zonnepanelen installateur 9500
 • Direct lagere energielasten.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGeraardsbergen
Postcode95000
Gasverbruik20.500 kWh
Stroomverbruik kWh3525,76086390388 kWh
Gemiddelde energierekening€164,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ophasselt december 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Geraardsbergen. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Geraardsbergen is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Ophasselt
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4470), dan loopt het voordeel al gauw op tot €554. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een soort vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Ophasselt liggen tussen de €4300 en €6000 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een set met 10 panelen staat voor pak ‘m beet 3030 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie of Powerpeers betaal je hiervoor wel €757,50 (tarieven december 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Ophasselt bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118008€3575 – €4275€430
2303011€5050 – €5625€575
3340016€5950 – €6275€825
4395016€6425 – €6600€920
5435019€6975 – €7175€1000
6507021€7400 – €8125€1100

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Ophasselt check jij de toepasbaarheid voor uw dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ophasselt is 3525,76086390388 kWh. Hiervoor heb je nodig zo’n 10 zonnepanelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1925 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2800 kWh zijn dat er 12, en voor 3825 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is zo goed als gelijk. Bijna alle consumenten maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder vinden we dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn zeer flexibel. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ophasselt?

Puur voor panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ophasselt

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Ophasselt vergelijken? Via het advies hieronder zoek jij zonder problemen een betrouwbare specialist in de buurt. Verschillende monteurs hebben een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de offerteprijs. Wees scherp op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets zo concreet mogelijk het huis. Het type dak (schuin & plat) en de oriëntatie van het huis zijn relevant. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk erkend zonnepanelen advies in Ophasselt.

 4. Vul contactgegevens in

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Denk dan aan: naam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Op die manier is het duidelijk hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap versturen ze de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op eventuele keurmerken (bijvoorbeeld VDE keurmerk, ISO certificaat, Recyclage, IEC keurmerk) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ophasselt op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Ophasselt
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Ophasselt een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!