Moustier

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Moustier? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en besparen je geld. Door gebruik te maken van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Wegens gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Met onze vergelijker ontdek jij actuele aanbevelingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Moustier!

zonnepanelen installateur 7911
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteFrasnes-Lez-Anvaing
Postcode79110
Gasverbruik23.470 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€177,33

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Moustier december 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be check jij hoe het ervoor staat in de gemeente Frasnes-Lez-Anvaing. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Frasnes-Lez-Anvaing zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Moustier
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens met een interessante rente een krediet kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4690), dan pak je al snel €581. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. De win is er niet alleen voor het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al 500.000gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe lager de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Moustier variëren tussen de €5200 en €6500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen genereert pak ‘m beet 2920 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en/of Powerpeers staat dit al gauw gelijk aan €730,00 (prijspeil december 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Moustier bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht tref je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119408€3425 – €4250€440
2277011€5000 – €5875€550
3322016€6000 – €6050€875
4381016€6500 – €6625€930
5468019€7075 – €7150€980
6518021€7650 – €7950€1080

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Wegens de zonnepanelencheck Moustier lees jij of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Moustier bedraagt 3535 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 11 panelen van 290 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1925 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2800 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3825 kWh zijn dat 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. De gemiddelde bewoners installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Moustier?

Voor PV-panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Dikwijls is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-moustier

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Moustier vergelijken? Door onderstaande tips tref je in een zeer korte periode een uitmuntende expert in de regio. Veel adviseurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk de karakteristieken van het huis. De dak-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn essentieel. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige geeft op die manier goedzonnepanelen advies in Moustier.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Nadien krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit de regio. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (bijvoorbeeld ISO certificaat, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Moustier op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Moustier
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Moustier een vergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!