Muno

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Muno? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Met behulp van het zonnepanelen-systeem wek je zelf energie op uit de zon. Mede door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door de zonnepanelen-vergelijker vind je bruikbare informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Muno!

zonnepanelen installateur 6820
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieLuxemburg
GemeenteFlorenville
Postcode68200
Gasverbruik20.600 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€164,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Muno december 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij welke regelingen er zijn in de gemeente Florenville. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Florenville zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Muno
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een speciale lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4320), dan bedraagt het voordeel al snel €536. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno december 2023. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de fabrikant, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Muno zitten vaak tussen de €4000 en €6100 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in ongeveer 2820 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice of NLE betaal je hiervoor wel €705,00 (vergoeding december 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Muno kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder vind jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118407€3450 – €4400€400
2290012€5225 – €5700€625
3344015€6050 – €6100€850
4405018€6375 – €6800€900
5456019€6900 – €7175€980
6511023€7575 – €8175€1070

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Muno achterhaal jij of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Muno bedraagt 3500 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig zo’n 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1975 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2800 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3925 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. De meeste huizenbezitters installeren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Muno?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op het huis is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-muno

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Muno vergelijken? Door gebruik te maken van onderstaande tips zoek jij snel en eenvoudig een betrouwbare aanbieder in jouw streek. Verscheidene aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de kosten. Check ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk zo concreet mogelijk het huis. Het genre woning (schuin + plat) en de geografische ligging van het dak zijn zaken die van belang zijn. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert geeft dan erkend zonnepanelen advies in Muno.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Op die manier komen we erachter hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs uit uw regio. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Muno op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Muno
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Muno aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!