Essen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Essen? Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je geld. Middels de investering in zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Wegens dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Middels onze website check jij handige details die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Essen!

zonnepanelen installateur 2910
 • Direct lagere energielasten.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieAntwerpen
GemeenteEssen
Postcode29100
Gasverbruik22.780 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€173,44

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Essen juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be vind jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Essen. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Essen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Essen
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten met een lage rente een afbetalingsregeling kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4750), dan is het voordeel al snel €589. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement is in lijn met een 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het type/merk, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Essen zitten vaak tussen de €4300 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op plusminus 2710 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Engie en Nuon betaal je daarvoor zo’n €677,50 (kosten juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Essen bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf tref je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
121007€3700 – €4300€430
2292011€5000 – €5800€650
3359015€5950 – €6125€700
4389017€6375 – €6725€950
5470019€6975 – €7250€970
6494021€7400 – €8100€1040

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Essen vind jij of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Essen bedraagt 3490 kWh. Dit kan je zelf genereren met omstreeks 11 panelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1925 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2825 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3850 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is zo goed als gelijk. De gemiddelde bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Overigens onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Essen?

Voor het laten leggen van panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-essen

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Essen vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs heb je moeiteloos een betrouwbare vakman in je woonplaats. Een aantal aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijs. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer zo specifiek mogelijk het huis. Het genre dak (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur verschaft dan namelijk goedzonnepanelen advies in Essen.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: naam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Zo weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs uit de regio. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar houd ook rekening met certificering (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die het dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Essen op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Essen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Essen een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!