Taviers

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Taviers? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en hebben een prima rendement. Geholpen door krachtige zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Mede door de dalende prijzen van de panelen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Geholpen door onze tool doorzoek je veelzijdige informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Taviers!

zonnepanelen installateur 5310
 • Lagere energiekost.
 • Groene investering.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieNamen
GemeenteEghezée
Postcode53100
Gasverbruik21.260 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€165,76

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Taviers februari 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek je welke regelingen er zijn in de gemeente Eghezée. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Eghezée kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Taviers
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens met een interessante rente een krediet kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4480), dan pak je al snel €555. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. In ruil krijg je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de traditionele tellers worden ingewisseld voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 4 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Taviers komen doorgaans uit tussen de €4300 en €6900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 2860 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en/of Nuon betaal je al snel €715,00 (prijs februari 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Taviers kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna tref jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118608€3425 – €4475€390
2306011€5150 – €5700€550
3355016€6050 – €6050€800
4398017€6525 – €6650€950
5470019€7025 – €7175€970
6500023€7600 – €7975€1090

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Taviers achterhaal je of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Taviers bedraagt 3430 kWh. Hiervoor zijn benodigd zo’n 11 panelen van 290 wattpiek. Disclaimer: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 5 panelen toereikend, voor 1825 kWh zijn dat er 7, voor 2975 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3975 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De doorsnee investeerders kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evengoed kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Taviers?

Voor het plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-taviers

Installateur zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Taviers vergelijken? Aan de hand van onderstaande tips kies jij snel en eenvoudig een betrouwbare leverancier in je woonplaats. De meeste installateurs bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Specificeer het soort huis. Het genre dak (plat + schuin) en de geografische ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Taviers.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Hierdoor weten wij ook hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Nadien verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar check ook certificering (bijv. VDE keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name stadions die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Taviers op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Taviers
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Taviers een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!