Mehaigne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Mehaigne? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en fiscaal aantrekkelijk. Gebruikmakend van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Als gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Aan de hand van deze pagina tref jij bruikbare info die helpen bij zonnepanelen kopen in Mehaigne!

zonnepanelen installateur 5310
 • Minder betalen voor stroom.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieNamen
GemeenteEghezée
Postcode53100
Gasverbruik21.230 kWh
Stroomverbruik kWh3415 kWh
Gemiddelde energierekening€165,30

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Mehaigne maart 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek je de spelregels in de gemeente Eghezée. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Eghezée zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Mehaigne
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren extra voordelig een krediet kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4450), dan pak je al snel €552. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor ontvang je natuurlijk een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met 4 procent rente. Niet alleen gunstig voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Mehaigne komen doorgaans uit tussen de €4300 en €6900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in pakweg 2830 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Greenchoice of Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €707,50 (onkosten maart 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Mehaigne bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117008€3525 – €4475€420
2303012€5125 – €5800€550
3323014€6000 – €6200€825
4393016€6350 – €6750€920
5461020€6900 – €7125€1020
6517021€7550 – €7975€1100

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een sterk dak. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Mehaigne tref jij of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mehaigne is 3415 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig circa 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3950 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde investeerders kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook vinden we dunne-film panelen. Deze zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Mehaigne?

Voor PV-panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mehaigne

Plaatsen in de buurt:


Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Mehaigne vergelijken? Geholpen door onderstaande tips vergelijk je moeiteloos een uitmuntende aanbieder in de buurt. Tal van aanbieders bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Verduidelijk de karakteristieken van de woning. De huis-categorie (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn cruciaal. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Mehaigne.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Zo weten we op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  In een week krijg je persoonlijke offertes van adviseurs uit de regio. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan Recyclage, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Mehaigne op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Mehaigne
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Mehaigne een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!