Leuze

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Leuze? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Op basis van het zonnepanelen-systeem wek je zelf schone energie op. Ten gevolg van dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Dankzij zonnepanelenvoordeel.be bekijk jij toepasbare toelichtingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Leuze!

zonnepanelen installateur 5310
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Zet het milieu op 1.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieNamen
GemeenteEghezée
Postcode53100
Gasverbruik21.200 kWh
Stroomverbruik kWh3400 kWh
Gemiddelde energierekening€164,83

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Leuze juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat de regels zijn in de gemeente Eghezée. Kan je het niet vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Eghezée zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Leuze
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4420), dan loopt het voordeel al gauw op tot €548. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Leuze liggen tussen om en nabij de €5000 en €6800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen mondt uit in ongeveer 2800 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Engie en Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €700,00 (prijspeil juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Leuze bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel tref jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120307€3450 – €4475€380
2309012€5125 – €5700€625
3321016€5925 – €6150€750
4390016€6375 – €6825€900
5469020€7100 – €7300€990
6511021€7700 – €7975€1090

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Omwille van de zonnepanelencheck Leuze vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Leuze is 3400 kWh. Dit kan je zelf opwekken met plusminus 11 zonnepanelen van 285 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen afdoende, voor 1800 kWh gaat het om 8, voor 2950 kWh gaat het om 12, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De doorsnee klanten kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Leuze?

Voor panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaliter is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-leuze

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Leuze vergelijken? Via tips van onze adviseurs kies je in korte tijd een erkende vakspecialist in je woonplaats. Een aantal installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Wat zijn je wensen?

  Definieer zo concreet mogelijk de woning. Het type woning (plat + schuin) en de focus-richting van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf geeft dan actueel zonnepanelen advies in Leuze.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Nadien krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit de buurt. Kijk verder dan de beste aanschafprijs, maar check ook op certificaten en keurmerken (je kunt denken aan IEC keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Leuze op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Leuze
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Leuze een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!