Borlon

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Borlon? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en heb je razendsnel terugverdiend. Op basis van zonnepanelen op je woning wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door de lagere prijs van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Dankzij onze tool lees je omvangrijke aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Borlon!

zonnepanelen installateur 6941
 • Structureel lagere energiekost.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuxemburg
GemeenteDurbuy
Postcode69410
Gasverbruik21.300 kWh
Stroomverbruik kWh3550 kWh
Gemiddelde energierekening€168,63

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Borlon september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Durbuy. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Durbuy zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Borlon
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€5020), dan is het voordeel al snel €622. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Borlon fluctueren tussen de €4400 en €5600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen draait uit op circa 2700 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Budget Energie en/of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €675,00 (tarief september 2023). Door goedkope zonnepanelen in Borlon bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119207€3400 – €4200€440
2272013€5275 – €5675€600
3332015€5900 – €6075€775
4395016€6475 – €6675€880
5435019€7050 – €7225€980
6506021€7550 – €8200€1110

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Daarnaast is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Omwille van de zonnepanelencheck Borlon vind je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Borlon bedraagt 3550 kWh. Dit kan je zelf opwekken met ongeveer 11 panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1975 kWh gaat het om 8, voor 2950 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Veel mensen prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien vind je dunne-film PV-panelen. Dit type panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Borlon?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-borlon

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Borlon vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten vergelijk jij binnen enkele minuten een deskundige installateur in jouw omgeving. Het merendeel van de specialisten bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de tarieven. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een particuliere woning of huurwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer het type woning. Het soort woning (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn essentieel. Selecteer ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De deskundige geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Borlon.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het gaat hier om voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Dan weten we op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar let ook op certificering (denk aan CE-keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, zijn panelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Borlon op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Borlon
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Borlon een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!