Grandhan

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Grandhan? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en goed voor de portemonnee. Door gebruik te maken van zonnepanelen bij je huis wek je zelf schone energie op. Wegens de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan het ook op mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Geholpen door deze pagina tref jij praktische tips m.b.t. zonnepanelen kopen in Grandhan!

zonnepanelen installateur 6940
 • Minder betalen voor stroom.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieLuxemburg
GemeenteDurbuy
Postcode69400
Gasverbruik21.250 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€167,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Grandhan oktober 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be doorzoek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Durbuy. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Durbuy kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Grandhan
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen heel voordelig een speciaal type lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4970), dan pak je al snel €616. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een redelijke vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De plannen zijn om dit te veranderen: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen goed voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al 500.000investeerders hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Grandhan variëren tussen de €4400 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 3060 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Budget Energie en/of Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €765,00 (onkosten oktober 2023). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Grandhan is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht bekijk jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117907€3650 – €4325€440
2295011€5050 – €5675€600
3328016€5925 – €6275€725
4399018€6400 – €6725€930
5430020€6975 – €7150€1030
6519021€7450 – €7875€1080

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Grandhan ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Grandhan is 3525 kWh. Je hebt dus nodig omstreeks 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1875 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2800 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3900 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De doorsnee consumenten bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze panelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Grandhan?

Voor het laten plaatsen van panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-grandhan

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Grandhan vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten kies jij snel en eenvoudig een uitstekende leverancier in de regio. Verschillende specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot het tarief. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Treft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer zo specifiek mogelijk de woning. Het soort dak (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn cruciaal. Maak vervolgens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. Het installatiebedrijf geeft dan goedzonnepanelen advies in Grandhan.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Je kunt denken aan je voor- en achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien zenden zij de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen volgen er offertes van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. RoHS certificaat, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Grandhan op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Grandhan
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Grandhan een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!