Soulme

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Soulme? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en fiscaal aantrekkelijk. Op basis van de investering in zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Door o.a. de dalende prijzen van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Dankzij deze website lees jij praktische info die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Soulme!

zonnepanelen installateur 5680
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Groene investering.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieNamen
GemeenteDoische
Postcode56800
Gasverbruik23.670 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€175,91

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Soulme juli 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Doische. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Doische bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Soulme
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4640), dan is het voordeel al snel €575. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor krijg jeeen redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Soulme zitten vaak tussen de €4000 en €6700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op ongeveer 2810 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Budget Energie en Powerpeers betaal je hiervoor wel €702,50 (kosten juli 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Soulme kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder bekijk je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119506€3575 – €4200€400
2307012€5225 – €5650€550
3349015€6100 – €6075€875
4394017€6425 – €6825€890
5437019€7050 – €7225€980
6507021€7675 – €7950€1050

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Soulme tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Soulme bedraagt 3435 kWh. Dit kan je zelf opwekken met om en nabij 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 925 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1950 kWh gaan we uit van 7, voor 2825 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3975 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde investeerders verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Daarnaast vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Soulme?

Voor het laten leggen van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-soulme

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Soulme vergelijken? Met onze stappenplan tref jij in korte tijd een betrouwbare vakman in jouw omgeving. Het merendeel van de aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijs. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer de karakteristieken van het huis. Het type dak (plat en/of schuin) en de focus-richting van het huis zijn van groot belang. Maak tevens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Soulme.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, tel. nr. en een e-mailadres. Op die manier weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen volgen er offertes van experts uit de regio. Pas op voor alleen de aantrekkelijkste prijs, maar check ook op relevante keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, IEC keurmerk, CE-keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Soulme op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Soulme
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Soulme een distributienettarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!