Meerdonk

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Meerdonk? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en heb je razendsnel terugverdiend. Op basis van zonnepanelen op jouw woning wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Omwille van gunstigere prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn dak geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Met behulp van deze pagina tref jij uitgebreide details aangaande zonnepanelen kopen in Meerdonk!

zonnepanelen installateur 9170
 • Lagere energierekening.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Gillis-Waas
Postcode91700
Gasverbruik23.890 kWh
Stroomverbruik kWh3506,70332818278 kWh
Gemiddelde energierekening€178,44

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Meerdonk juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be tref je hoe het ervoor staat in de gemeente Sint-Gillis-Waas. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Sint-Gillis-Waas is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Meerdonk
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waarmee consumenten erg goedkoop een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4610), dan bedraagt het voordeel al snel €571. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Er is wel verandering op komst: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Meerdonk schommelen tussen de €4500 en €5700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in genereert pak ‘m beet 2830 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Engie of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €707,50 (onkosten juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Meerdonk kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119806€3575 – €4300€410
2286012€5225 – €5750€600
3360015€5925 – €6050€825
4398016€6450 – €6625€920
5440020€6975 – €7225€1030
6492022€7550 – €7900€1050

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Meerdonk ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meerdonk is 3506,70332818278 kWh. Je hebt dus nodig rond de 10 pv-panelen van 290 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 1950 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh zijn dat er 12, en voor 4000 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. Veel klanten prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Meerdonk?

Tijdens de montage van zonnepanelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meerdonk

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Meerdonk vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten vergelijk jij vandaag nog een goede specialist in de buurt. De meeste specialisten beschikken over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de verkoopprijs. Let ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het genre huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk goedzonnepanelen advies in Meerdonk.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Op die manier weten we hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Als laatste ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  In een week ontvang je (een aantal) offertes van specialisten uit de regio. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn ISO certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name bedrijven die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Meerdonk op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Meerdonk
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Meerdonk een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!