Pâturages

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Pâturages? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. D.m.v. zonnepanelen op het dak wek je zelf schone energie op. Gezien dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met behulp van de zonnepanelen-vergelijker lees je veelzijdige raadgeving over zonnepanelen kopen in Pâturages!

zonnepanelen installateur 7340
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Kies voor een beter milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieHenegouwen
GemeenteColfontaine
Postcode73400
Gasverbruik21.820 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€165,39

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Pâturages maart 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je welke regelingen er zijn in de gemeente Colfontaine. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Colfontaine is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Pâturages
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4540), dan is het voordeel al snel €563. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (maart 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Pâturages liggen tussen om en nabij de €4100 en €6700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op zo’n 2910 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Engie en/of Powerpeers betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €727,50 (onkosten maart 2024). Met goedkope zonnepanelen in Pâturages kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder bekijk jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120808€3675 – €4275€440
2270013€5300 – €5850€675
3343016€6075 – €6275€825
4408018€6500 – €6725€940
5466020€7000 – €7250€1020
6516023€7525 – €7800€1110

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Pâturages achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Pâturages bedraagt 3310 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 11 panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 2000 kWh zijn dat er 7, voor 2875 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3875 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. De doorsnee huizenbezitters bestellen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook vind je dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten zijn lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Moet ik een vergunning aanvragen in Pâturages?

Tijdens de montage van panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-paturages

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Pâturages vergelijken? Met onderstaande tips heb jij moeiteloos een erkende installateur in de buurt. Diverse adviseurs bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar het tarief. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Detailleer de karakteristieken van de woning. Het type woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van het dak zijn essentieel. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Pâturages.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan je voor- en achternaam, telefoonnummer en het mailadres. Dan weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Bij de laatste stap versturen ze de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook certificering (bijv. TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die het dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Pâturages op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Pâturages
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Pâturages een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!