Brasschaat

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Brasschaat? Zonnepanelen zijn duurzaam en financieel interessant. D.m.v. zonnepanelen gericht op het zuiden wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met behulp van deze pagina vind je actuele details die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Brasschaat!

zonnepanelen installateur 2930
 • Lagere energielasten.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieAntwerpen
GemeenteBrasschaat
Postcode29300
Gasverbruik22.800 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€173,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Brasschaat mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Brasschaat. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €900,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Brasschaat kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Brasschaat
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens extra voordelig een groene lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4770), dan is het voordeel al snel €591. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Brasschaat variëren tussen de €5100 en €6700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in zo’n 2730 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Energiedirect of Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €682,50 (prijs mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Brasschaat kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder doorzoek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119808€3700 – €4325€400
2296011€5050 – €5725€550
3320014€5950 – €6200€700
4398018€6375 – €6825€890
5453019€7000 – €7225€990
6489021€7500 – €8200€1090

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Mede is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Brasschaat check jij of jouw dak geschikt is. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Brasschaat is 3500 kWh. Hiervoor heb je nodig pakweg 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1900 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 3000 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 4000 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. Meer dan de helft van de bewoners prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed bestaan er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Brasschaat?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Veelal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-brasschaat

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Brasschaat vergelijken? Door gebruik te maken van onderstaande tips tref je in korte tijd een erkende specialist in je postcodegebied. Het merendeel van de monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de prijs. Kijk goed naar certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets het type woning. Het type huis (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Brasschaat.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Vandaar weten we hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens verstrekken zij de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de scherpste prijs, maar check ook voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld IEC keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die grond of een dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Brasschaat op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Brasschaat
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Brasschaat een vergoeding aan de distributienetbeheerder – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!