Wauthier-Braine

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Wauthier-Braine? Zonnepanelen zijn duurzaam en heb je razendsnel terugverdiend. Via zonnepanelen op jouw woning wek je je eigen zonne-energie op. Wegens dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels deze pagina lees je uitgebreide toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Wauthier-Braine!

zonnepanelen installateur 1440
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Milieubewuste keuze.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteBraine-Le-Château
Postcode14400
Gasverbruik20.820 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€163,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Wauthier-Braine april 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind je de spelregels in de gemeente Braine-Le-Château. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Braine-Le-Château kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Wauthier-Braine
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten met een interessante rente een lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€5040), dan bedraagt het voordeel al snel €625. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. In ruil krijg je een soort vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Er is wel verandering op komst: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een royale 6% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al 500.000gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Wauthier-Braine schommelen tussen de €5100 en €6900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op zo’n 3030 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Essent en/of Powerpeers betaal je hiervoor wel €757,50 (onkosten april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Wauthier-Braine is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht lees je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120007€3675 – €4400€430
2278012€5075 – €5775€525
3344016€6025 – €6025€700
4399016€6375 – €6675€920
5463019€7100 – €7225€990
6485021€7450 – €8125€1110

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Wauthier-Braine zie je de geschiktheid van je dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wauthier-Braine is 3410 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 11 panelen van 300 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen gewenst, voor 1875 kWh gaan we uit van 8, voor 2900 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3900 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. De doorsnee investeerders geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder vind je dunne-film panelen. Deze zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Wauthier-Braine?

Puur voor zonnepanelen op uw woning is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaliter is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wauthier-braine

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Wauthier-Braine vergelijken? Middels onderstaande tips vergelijk jij moeiteloos een goede vakspecialist in de regio. Verschillende bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Wees scherp op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een huurwoning of koophuis? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer duidelijk de woning. De dak-categorie (plat & schuin) en de ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Wauthier-Braine.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: naam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Als laatste zenden zij de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 5 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar bekijk ook relevante keurmerken (voorbeelden zijn VDE keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name bedrijven die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Wauthier-Braine op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Wauthier-Braine
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wauthier-Braine een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!