Bray

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Bray? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en men kan er flink door besparen. Op basis van zonnepanelen op je woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Omwille van dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dit ook op ons dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Met behulp van deze pagina vind jij praktische adviezen over zonnepanelen kopen in Bray!

zonnepanelen installateur 7130
 • Direct lagere energielasten.
 • Duurzame investering.
 • Los van de energieleverancier.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteBinche
Postcode71300
Gasverbruik21.480 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€166,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Bray maart 2024

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind je de spelregels in de gemeente Binche. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Binche zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Bray
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4950), dan is het voordeel al snel €614. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 6% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Bray fluctueren tussen de €4300 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 2980 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Budget Energie en Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €745,00 (onkosten maart 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Bray kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna tref jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120208€3625 – €4225€430
2270012€5075 – €5825€575
3334015€6025 – €6025€800
4382016€6425 – €6725€890
5437019€7100 – €7175€960
6516023€7475 – €8125€1090

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Mede door de zonnepanelencheck Bray achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bray is 3440 kWh. Dit staat voor circa 10 panelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 panelen passend, voor 2000 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2900 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Bijna alle bewoners maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder vinden we dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Bray?

Bij het installeren van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bray

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Bray vergelijken? Middels het advies hieronder vind jij in korte tijd een goede vakspecialist in je postcodegebied. Verscheidene specialisten hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de installatiekosten. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf duidelijk de woning. Het type dak (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Maak daarna een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Bray.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Op basis daarvan is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen uit de buurt. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (denk aan CE-keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Bray op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Bray
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Bray een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!