Bellefontaine

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Bellefontaine? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en leveren ook nog eens euro’s op. Door middel van zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Dankzij de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Dankzij onze vergelijker lees jij samengestelde informatie die helpen bij zonnepanelen kopen in Bellefontaine!

zonnepanelen installateur 5555
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Zet het milieu op 1.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieNamen
GemeenteBièvre
Postcode55550
Gasverbruik22.250 kWh
Stroomverbruik kWh3325 kWh
Gemiddelde energierekening€167,52

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Bellefontaine juli 2024

Een landelijke subsidiepot is niet beschikbaar in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Bièvre. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Bièvre is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Bellefontaine
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren heel voordelig een speciale lening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4720), dan is het belastingvoordeel al gauw €585. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit ontvang je een passende vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Bellefontaine liggen tussen om en nabij de €4300 en €6700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op ongeveer 3030 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €757,50 (tarief juli 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Bellefontaine kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna tref je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117007€3675 – €4375€430
2288013€5225 – €5700€575
3335016€6050 – €6175€825
4409016€6300 – €6650€900
5431019€7050 – €7175€1020
6510023€7475 – €8150€1090

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door o.a. de zonnepanelencheck Bellefontaine tref je of jouw dak geschikt is. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bellefontaine is 3325 kWh. Dit staat voor pakweg 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2900 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 4000 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de woningbezitters kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Tevens bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De investering is laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Bellefontaine?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bellefontaine

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Bellefontaine vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten vind jij moeiteloos een goede vakspecialist in je woonplaats. Het merendeel van de monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Houd ook rekening met relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf zo concreet mogelijk de woning. De dak-categorie (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman geeft dan toepasbaar zonnepanelen advies in Bellefontaine.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar kijk goed naar relevante keurmerken (zoals CE-keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Bellefontaine op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Bellefontaine
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Bellefontaine een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!