Wiesme

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Wiesme? Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je geld. Met behulp van het zonnepanelen-systeem is het mogelijk eigen energie te genereren. Als gevolg van de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Via deze pagina doorzoek je waardevolle tips m.b.t. zonnepanelen kopen in Wiesme!

zonnepanelen installateur 5571
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieNamen
GemeenteBeauraing
Postcode55710
Gasverbruik22.510 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€171,53

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Wiesme maart 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Er zijn nog wel gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je welke regelingen er zijn in de gemeente Beauraing. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Beauraing is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Wiesme
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren extra voordelig een speciale lening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4980), dan pak je al snel €617. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno maart 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Wiesme variëren tussen de €5400 en €6200, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen genereert ongeveer 2880 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie of Vandebron betaal je al snel €720,00 (tarieven maart 2024). Door goedkope zonnepanelen in Wiesme kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel tref jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117708€3400 – €4400€420
2286012€5025 – €5825€500
3358016€6050 – €6075€850
4388017€6450 – €6600€890
5435020€7100 – €7275€990
6489022€7675 – €7850€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Wiesme achterhaal jij of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wiesme bedraagt 3455 kWh. Hiervoor heb je nodig pakweg 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1850 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3800 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Bijna alle investeerders maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Wiesme?

Bij het installeren van zonnepanelen op het huis is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wiesme

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Wiesme vergelijken? Gebruikmakend van de adviezen van onze specialisten tref je in korte tijd een uitstekende vakspecialist in jouw streek. Diverse leveranciers beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk de karakteristieken van het huis. Het type huis (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn goede voorbeelden. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur verschaft dan namelijk uitstekend zonnepanelen advies in Wiesme.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: naam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Zo weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Aansluitend verzenden zij de offertes.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit uw regio. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar kijk goed naar relevante keurmerken (bijv. RoHS certificaat, VDE keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Wiesme op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Wiesme
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wiesme aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomEen bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!