Maillen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Maillen? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en men kan er flink door besparen. Dankzij zonnepanelen op je woning wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be check je toepasbare gegevens m.b.t. zonnepanelen kopen in Maillen!

zonnepanelen installateur 5330
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieNamen
GemeenteAssesse
Postcode53300
Gasverbruik21.290 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€166,22

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Maillen juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website energiesparen.be lees jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Assesse. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Assesse zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Maillen
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4510), dan bedraagt het voordeel al snel €559. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (juli 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Maillen komen doorgaans uit tussen de €4900 en €6000 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op grofweg 2890 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice en Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €722,50 (prijspeil juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Maillen kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf check jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
121008€3400 – €4250€440
2298011€5300 – €5875€625
3322014€5900 – €6025€700
4392017€6500 – €6825€920
5468020€7075 – €7200€990
6502022€7425 – €8175€1070

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Maillen bekijk je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Maillen is 3445 kWh. Je hebt dus nodig plusminus 12 zonnepanelen van 300 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 1800 kWh gaan we uit van 7, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3850 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. De gemiddelde mensen installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Maillen?

Voor het plaatsen van panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-maillen

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Maillen vergelijken? Via de uitleg die hierna komt kies jij binnen enkele minuten een uitmuntende leverancier in de regio. Diverse bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf de eigenschappen van het huis. Het soort huis (plat & schuin) en de focus-richting van de woning zijn voor de monteur interessant. Kies tevens de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Maillen.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Op die manier is het helder hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Nadien verstrekken zij de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van vakmannen die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, Recyclage, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Maillen op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Maillen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Maillen een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!