Toernich

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Toernich? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en winstgevend. Op basis van het zonnepanelen-systeem is het mogelijk eigen energie te genereren. Door o.a. het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dat ook voor mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Op basis van de zonnepanelen-vergelijker check jij accurate info die helpen bij zonnepanelen kopen in Toernich!

zonnepanelen installateur 6700
 • Direct lagere energielasten.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Lange levensduur.

ProvincieLuxemburg
GemeenteArlon
Postcode67000
Gasverbruik20.020 kWh
Stroomverbruik kWh3510 kWh
Gemiddelde energierekening€162,39

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Toernich december 2023

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Arlon. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Arlon zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Toernich
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen heel voordelig een speciaal type lening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4490), dan is het voordeel al snel €557. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor krijg je een passende vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit overschot. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Toernich variëren tussen de €4300 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor pak ‘m beet 3060 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €765,00 (prijspeil december 2023). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Toernich kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna doorzoek jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120008€3525 – €4500€410
2274012€5275 – €5900€650
3338015€5950 – €6075€750
4407018€6300 – €6725€920
5469020€6975 – €7275€1020
6482022€7475 – €8075€1080

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Toernich ontdek je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Toernich bedraagt 3510 kWh. Dit kan je zelf genereren met om en nabij 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 panelen passend, voor 1850 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 3000 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3800 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Meer dan 50% van de klanten bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Toernich?

Puur voor zonnepanelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-toernich

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Toernich vergelijken? Door gebruik te maken van de adviezen van onze specialisten vergelijk jij vandaag nog een uitmuntende aanbieder in jouw eigen buurt. Verschillende leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer zo concreet mogelijk het huis. De huis-categorie (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn relevant. Kies ook een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De installateur levert jou dan ook professioneel zonnepanelen advies in Toernich.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Zo is het helder hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In een week ontvang je (een aantal) offertes van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Toernich op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Toernich
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Toernich een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!