Bihain

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Bihain? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en een goede investering. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning wek je zelf schone energie op. Door de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Aan de hand van onze website tref jij samengestelde aanbevelingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Bihain!

zonnepanelen installateur 6690
 • Lagere energierekening.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLuxemburg
GemeenteVielsalm
Postcode66900
Gasverbruik23.970 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€178,29

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Bihain februari 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Vielsalm. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Vielsalm kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Bihain
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren heel voordelig een speciaal type lening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4440), dan is jouw winst al gauw €550. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim 500.000consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Bihain komen doorgaans uit tussen de €5000 en €5700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in zo’n 3010 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Greenchoice en Nuon betaal je hiervoor wel €752,50 (prijs februari 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Bihain bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder doorzoek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119806€3475 – €4475€420
2280012€5150 – €5900€525
3352016€6025 – €6200€800
4414018€6475 – €6825€920
5457019€7075 – €7275€960
6487021€7600 – €8075€1060

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Met hulp van de zonnepanelencheck Bihain tref je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bihain is 3485 kWh. Dit staat voor ongeveer 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 1900 kWh moet je rekenen op 8, voor 2950 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3825 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Veel huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Bihain?

Voor de installatie van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bihain

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Bihain vergelijken? Dankzij het advies hieronder heb jij snel en eenvoudig een uitmuntende installateur in jouw eigen buurt. Sommige specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de kosten. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Omschrijf het soort woning. Het genre dak (schuin of plat) en de focus-richting van de woning zijn daarin van belang. Selecteer vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Bihain.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn naam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien versturen ze de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs uit de buurt. Kijk verder dan de scherpste prijs, maar wees scherp op eventuele keurmerken (zoals bijv. Recyclage, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Bihain op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Bihain
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Bihain een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!