Middelburg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Middelburg? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en fiscaal aantrekkelijk. Door middel van zonnepanelen op jouw woning wek je jouw eigen duurzame stroom op. Gezien de dalende prijzen van de panelen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Gebruikmakend van deze website vind jij handige toelichtingen over zonnepanelen kopen in Middelburg!

zonnepanelen installateur 9992
 • Snelle terugverdientijd.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMaldegem
Postcode99920
Gasverbruik21.880 kWh
Stroomverbruik kWh3568,87463324016 kWh
Gemiddelde energierekening€171,47

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Middelburg juni 2024

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij hoe het ervoor staat in de gemeente Maldegem. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Maldegem is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Middelburg
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens met een lage rente een speciale lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun woning energiezuiniger te maken. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4350), dan is het belastingvoordeel al gauw €539. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie krijg je een redelijke vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een 4 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000 woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Middelburg fluctueren tussen de €5200 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen draait uit op pakweg 2890 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Delta of Nuon staat dit al gauw gelijk aan €722,50 (tarieven juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Middelburg kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder ontdek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118008€3550 – €4500€400
2294013€5200 – €5625€525
3339015€6050 – €6250€700
4388017€6425 – €6775€900
5470020€7075 – €7150€960
6481022€7400 – €8000€1110

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Middelburg tref jij of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Middelburg is 3568,87463324016 kWh. Dit staat voor plusminus 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1875 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2850 kWh zijn dat er 11, en voor 3875 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de investeerders maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Mede zijn er dunne-film panelen. Deze panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Middelburg?

Voor het laten leggen van PV-panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-middelburg

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Middelburg vergelijken? Door middel van de uitleg die hierna komt zoek jij in enkele stappen een erkende installateur in de regio. Verscheidene specialisten beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer duidelijk de woning. Het genre dak (plat of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak tevens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Middelburg.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Als laatste versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van experts met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar bekijk ook certificering (voorbeelden zijn ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name stadions die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Middelburg op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Middelburg
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Middelburg een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!