Tessenderlo

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Tessenderlo? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en je kunt er geld mee verdienen. Door gebruik te maken van een zonnepanelen-installatie wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Omwille van de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door deze pagina lees je uitgebreide aanbevelingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Tessenderlo!

zonnepanelen installateur 3980
 • Lagere energielasten.
 • Milieubewuste keuze.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLimburg
GemeenteTessenderlo
Postcode39800
Gasverbruik23.270 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€174,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Tessenderlo juli 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij hoe het ervoor staat in de gemeente Tessenderlo. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Tessenderlo bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Tessenderlo
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren erg goedkoop een krediet kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4490), dan is het voordeel al snel €557. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een passende vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Er is wel verandering op komst: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingewisseld voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 6% rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Tessenderlo zitten vaak tussen de €4600 en €6500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor plusminus 2790 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Delta en/of Nuon betaal je al snel €697,50 (onkosten juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Tessenderlo is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna tref je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118907€3650 – €4400€410
2308011€5025 – €5825€550
3349014€6075 – €6100€850
4407017€6500 – €6675€950
5455020€7075 – €7250€1000
6491023€7475 – €8200€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Tessenderlo bekijk je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tessenderlo is 3435 kWh. Dit staat voor om en nabij 12 panelen van 320 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2975 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3825 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de klanten maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Tessenderlo?

Voor het plaatsen van PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tessenderlo

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Tessenderlo vergelijken? Dankzij de uitleg die hierna komt heb jij in enkele stappen een uitmuntende vakspecialist in de buurt. Een aantal adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Detailleer expliciet het huis. Het type woning (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn cruciaal. Selecteer vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf geeft dan relevant zonnepanelen advies in Tessenderlo.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en het emailadres. Zo komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend ontvangt u ook de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van experts uit de buurt. Let niet alleen op de beste aanschafprijs, maar let ook op certificering (zoals ISO certificaat, VDE keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We kennen vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name organisaties die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Tessenderlo op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Tessenderlo
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Tessenderlo verplichte kost – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor consumenten met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!