Hogne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Hogne? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en financieel interessant. Met behulp van zonnepanelen op je woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Wegens de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Geholpen door deze website vind je accurate toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Hogne!

zonnepanelen installateur 5377
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieNamen
GemeenteSomme-Leuze
Postcode53770
Gasverbruik21.610 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€164,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Hogne juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Somme-Leuze. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Somme-Leuze zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Hogne
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen extra voordelig een speciale lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4830), dan is jouw winst al gauw €599. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met 4 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al 500.000 woningen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Hogne fluctueren tussen de €4200 en €6300 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in zo’n 2800 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Delta en/of NLE betaal je al snel €700,00 (tarief juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Hogne kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder tref jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118707€3600 – €4300€440
2287013€5250 – €5825€675
3323014€5925 – €6275€875
4407018€6300 – €6850€920
5466020€7100 – €7250€1000
6493022€7475 – €8150€1040

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Verder is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Hogne check jij of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hogne bedraagt 3305 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig plusminus 10 pv-panelen van 290 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 1875 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2925 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3975 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Veel woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Hogne?

Voor het laten plaatsen van panelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hogne

Installateur zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Hogne vergelijken? Aan de hand van het advies hieronder tref je binnen enkele minuten een uitmuntende vakspecialist in jouw eigen buurt. Verschillende monteurs hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de tarieven. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Omschrijf het project

  Definieer de eigenschappen van het huis. Het genre huis (schuin & plat) en de ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur verschaft dan namelijk erkend zonnepanelen advies in Hogne.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Op basis daarvan is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de laagste prijs, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Hogne op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Hogne
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Hogne een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!