Bonsin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Bonsin? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en goed voor de portemonnee. Door zonnepanelen op je woning wek je zelf energie op uit de zon. Door o.a. gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Aan de hand van de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij samengestelde gegevens die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Bonsin!

zonnepanelen installateur 5377
 • Lagere energielasten.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Los van de energieleverancier.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieNamen
GemeenteSomme-Leuze
Postcode53770
Gasverbruik21.590 kWh
Stroomverbruik kWh3595 kWh
Gemiddelde energierekening€170,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Bonsin juli 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je welke regelingen er zijn in de gemeente Somme-Leuze. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Somme-Leuze kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Bonsin
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een speciaal type lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4810), dan bedraagt het voordeel al snel €596. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Bonsin liggen tussen de €5300 en €6300, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op zo’n 2780 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie of Nuon betaal je al snel €695,00 (prijspeil juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Bonsin is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna bekijk jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118307€3575 – €4450€390
2285012€5175 – €5850€625
3323015€6100 – €6100€775
4395018€6500 – €6850€950
5459019€6925 – €7250€970
6483022€7475 – €7950€1110

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Bonsin bekijk jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bonsin bedraagt 3595 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig ongeveer 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 1850 kWh zijn dat er circa 7, voor 2925 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3825 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De meeste huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn breed inzetbaar. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Bonsin?

Bij het installeren van zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bonsin

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Bonsin vergelijken? Via onderstaande tips vergelijk jij in enkele stappen een deskundige vakman in jouw streek. Verscheidene aanbieders hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf duidelijk het huis. Het type dak (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Kies ook een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur verschaft dan namelijk goedzonnepanelen advies in Bonsin.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om je voor- en achternaam, het 06-nummer, en het mailadres. Op basis daarvan is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend versturen ze de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 5 dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen uit de regio. Let niet alleen op het interessantste kostenplaatje, maar check ook op de benodigde certificaten (je kunt denken aan RoHS certificaat, Recyclage, CE-keurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Bonsin op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Bonsin
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Bonsin een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!