Dochamps

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Dochamps? Zonnepanelen zijn duurzaam en heb je razendsnel terugverdiend. Dankzij de investering in zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Mede door gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Dankzij onze tool vind jij actuele gegevens die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Dochamps!

zonnepanelen installateur 6960
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Duurzame investering.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuxemburg
GemeenteManhay
Postcode69600
Gasverbruik21.420 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€163,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Dochamps september 2023

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check je de spelregels in de gemeente Manhay. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Manhay kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Dochamps
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren tegen een lage rente een lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4390), dan loopt het voordeel al gauw op tot €544. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen goed voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Dochamps zitten vaak tussen de €5400 en €5900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in resulteert in circa 2820 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco en Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €705,00 (prijs september 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Dochamps is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119806€3650 – €4425€440
2294013€5225 – €5850€550
3347016€6050 – €6100€800
4414016€6425 – €6825€920
5430019€7025 – €7200€980
6494021€7550 – €8050€1070

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het voldoet aan een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Dochamps lees jij of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dochamps bedraagt 3310 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig plusminus 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 1900 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2950 kWh zijn dat er 11, en voor 3850 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De meeste investeerders installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Dochamps?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dochamps

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Dochamps vergelijken? Middels onderstaande tips vergelijk je snel en eenvoudig een betrouwbare vakman in de buurt. Het merendeel van de monteurs hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer duidelijk het huis. Het soort dak (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn goede voorbeelden. Selecteer vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf geeft jou dan professioneel zonnepanelen advies in Dochamps.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, tel. nr. en een e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe je te bereiken bent als de experts nadere info nodig hebben. Daarna ontvang je de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op relevante keurmerken (je kunt denken aan CE-keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Dochamps op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Dochamps
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Dochamps een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!