Freux

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Freux? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en een goede investering. Door zonnepanelen op het dak kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is dit iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Gebruikmakend van zonnepanelenvoordeel.be lees je veelzijdige aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Freux!

zonnepanelen installateur 6800
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Zet het milieu op 1.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieLuxemburg
GemeenteLibramont-Chevigny
Postcode68000
Gasverbruik20.480 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€162,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Freux oktober 2023

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be check jij hoe het ervoor staat in de gemeente Libramont-Chevigny. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Libramont-Chevigny bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Freux
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren heel voordelig een groene lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4950), dan is jouw winst al gauw €614. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno oktober 2023. Het rendement komt overeen met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger het is. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (oktober 2023) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Freux fluctueren tussen de €5300 en €5500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op pak ‘m beet 2700 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Essent en/of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €675,00 (prijspeil oktober 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Freux bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel bekijk je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120908€3400 – €4300€440
2302011€5025 – €5600€525
3320016€5925 – €6025€725
4399016€6425 – €6700€940
5446019€6900 – €7225€990
6506022€7625 – €8100€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Gezien de zonnepanelencheck Freux vind je of het dak van uw woning kan. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Freux is 3440 kWh. Dat staat gelijk aan om en nabij 10 panelen van 315 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1950 kWh gaat het om 7, voor 2925 kWh gaan we uit van 11, en voor 3900 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. Bijna alle woningbezitters installeren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Overigens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Freux?

Voor zonnepanelen op het huis is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-freux

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Freux vergelijken? Gebruikmakend van tips van onze adviseurs zoek je vandaag nog een goede specialist in jouw omgeving. Het merendeel van de monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een zakelijke of particuliere vraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat zijn je wensen?

  Schets de eigenschappen van de woning. Het genre woning (plat en/of schuin) en de focus-richting van de woning zijn daarin van belang. Kies ook de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Freux.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Hierdoor komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een week ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan ISO certificaat, VDE keurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Freux op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Freux
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Freux een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!