Bras

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Bras? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en besparen je geld. Met behulp van krachtige zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Door o.a. de dalende verkoopprijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Aan de hand van de zonnepanelen-vergelijker ontdek jij waardevolle details aangaande zonnepanelen kopen in Bras!

zonnepanelen installateur 6800
 • Lagere energierekening.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Ook te integreren in het dak.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLuxemburg
GemeenteLibramont-Chevigny
Postcode68000
Gasverbruik20.470 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€162,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Bras juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Libramont-Chevigny. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Libramont-Chevigny zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Bras
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens tegen een speciaal rentetarief een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4940), dan is jouw winst al gauw €612. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Bras liggen tussen om en nabij de €4700 en €6300 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa circa 3100 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Essent en/of NLE staat dit al gauw gelijk aan €775,00 (prijs juli 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Bras kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht doorzoek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120308€3400 – €4475€380
2290011€5100 – €5700€675
3341015€5900 – €6175€875
4392018€6450 – €6650€940
5434020€7025 – €7225€1010
6519023€7675 – €7850€1060

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Bras bekijk jij of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bras is 3435 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 11 panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1900 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2900 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3800 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. Bijna alle huizenbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Bras?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bras

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Bras vergelijken? Met onze stappenplan zoek jij binnen enkele minuten een professionele vakspecialist in jouw streek. De meeste aanbieders hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan de tarieven. Houd ook rekening met relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf het soort woning. Het type dak (plat + schuin) en de oriëntatie van het huis zijn goede voorbeelden. Selecteer daarna een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Bras.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn voorletter + achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs uit uw regio. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (denk aan TÜV keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage, VDE keurmerk) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor ondernemingen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Bras op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Bras
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Bras een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!