Tourpes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Tourpes? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en goed voor de portemonnee. Via de investering in zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Wegens de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Gebruikmakend van onze tool lees je praktische adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Tourpes!

zonnepanelen installateur 7904
 • Snelle terugverdientijd.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieHenegouwen
GemeenteLeuze-En-Hainaut
Postcode79040
Gasverbruik23.320 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€175,02

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Tourpes september 2023

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be doorzoek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Leuze-En-Hainaut. Is er niets over te lezen? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Leuze-En-Hainaut zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Tourpes
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens extra voordelig een afbetalingsregeling kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4540), dan pak je al snel €563. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Dit is niet alleen goed voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Tourpes zitten vaak tussen de €4700 en €6300 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in grofweg 2770 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Engie en/of Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €692,50 (prijs september 2023). Door goedkope zonnepanelen in Tourpes kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf doorzoek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117606€3650 – €4425€400
2309012€5075 – €5725€575
3328015€6075 – €6150€725
4395017€6450 – €6775€930
5469020€7025 – €7200€960
6508023€7600 – €8175€1090

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Tourpes vind jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tourpes bedraagt 3460 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3825 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. De doorsnee bewoners prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast vinden we dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Tourpes?

Voor het leggen van PV-panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tourpes

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Tourpes vergelijken? Geholpen door de uitleg die hierna komt vind je vandaag nog een uitmuntende leverancier in je woonplaats. Tal van bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Detailleer expliciet jouw woning. Het genre woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van het huis zijn cruciaal. Kies vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Tourpes.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Dan is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 4-5 dagen volgen er offertes van specialisten uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (zoals bijv. VDE keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, CE-keurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor panelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Tourpes op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Tourpes
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Tourpes een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!