Lettelingen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Lettelingen? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en leveren ook nog eens euro’s op. Aan de hand van innovatieve zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Omwille van de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Geholpen door onze vergelijker vind je veelzijdige informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Lettelingen!

zonnepanelen installateur 7850
 • Lagere energielasten.
 • Zet het milieu op 1.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieHenegouwen
GemeenteEdingen
Postcode78500
Gasverbruik23.110 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€171,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lettelingen juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Edingen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Edingen zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Lettelingen
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren verrassend voordelig een lening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4330), dan is het belastingvoordeel al gauw €537. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger het is. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Lettelingen liggen tussen de €4000 en €5900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen wekt op ongeveer 2970 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Delta of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €742,50 (onkosten juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Lettelingen kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf check je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119406€3475 – €4250€440
2280012€5125 – €5825€650
3334014€5975 – €6050€700
4416017€6475 – €6600€880
5444020€7050 – €7125€1000
6508022€7525 – €7800€1060

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Mede door de zonnepanelencheck Lettelingen check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lettelingen is 3355 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig omstreeks 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 1925 kWh gaan we uit van 7, voor 3000 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3800 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. Meer dan 50% van de woningbezitters geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Verder kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Lettelingen?

Bij het installeren van panelen op het huis is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lettelingen

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Lettelingen vergelijken? Door onze stappenplan vind je vandaag nog een professionele installateur in de buurt. Verscheidene specialisten hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Check ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Verduidelijk de eigenschappen van de woning. Het genre woning (schuin & plat) en de geografische ligging van het huis zijn daarin van belang. Maak daarna een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige voorziet jou dan van interessant zonnepanelen advies in Lettelingen.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens verzenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na uiterlijk een week ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen uit de regio. Kijk verder dan de scherpste prijs, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (denk aan RoHS certificaat, VDE keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Lettelingen op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Lettelingen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Lettelingen aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!