Piétrain

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Piétrain? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren ook nog eens euro’s op. Geholpen door innovatieve zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Gezien de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Gebruikmakend van onze tool tref je bruikbare raadgeving over zonnepanelen kopen in Piétrain!

zonnepanelen installateur 1370
 • Snelle terugverdientijd.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Ook te integreren in het dak.
 • BTW terugvragen.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteJodoigne
Postcode13700
Gasverbruik20.580 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€166,53

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Piétrain februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Jodoigne. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Jodoigne zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Piétrain
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4800), dan is het voordeel al snel €595. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil ontvang je een soort vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De plannen zijn om dit te veranderen: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000 woningen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Piétrain schommelen tussen de €5300 en €6400 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op om en nabij 2790 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €697,50 (tarieven februari 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Piétrain bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht lees je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120106€3450 – €4325€390
2301011€5100 – €5850€650
3350014€6050 – €6275€725
4380017€6475 – €6775€900
5438020€6925 – €7200€960
6495023€7575 – €7900€1080

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Piétrain vind je of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Piétrain bedraagt 3590 kWh. Dit kan je zelf opwekken met zo’n 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1825 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3975 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Meer dan de helft van de investeerders verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Mede kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Piétrain?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-pietrain

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Piétrain vergelijken? Met behulp van het onderstaande stappenplan tref jij moeiteloos een uitstekende vakspecialist in je postcodegebied. Veel specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de prijzen. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer de eigenschappen van het huis. Het genre huis (plat & schuin) en de focus-richting van het dak zijn essentieel. Kies tevens een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Piétrain.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Pas op voor alleen de scherpste prijs, maar wees scherp op relevante keurmerken (zoals bijv. CE-keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Piétrain op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Piétrain
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Piétrain een capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!