Ressegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Ressegem? Zonnepanelen zijn duurzaam en fiscaal aantrekkelijk. Door zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf schone energie op. Ten gevolg van dalende prijzen, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met behulp van deze pagina check je waardevolle informatie die helpen bij zonnepanelen kopen in Ressegem!

zonnepanelen installateur 9551
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteHerzele
Postcode95510
Gasverbruik20.710 kWh
Stroomverbruik kWh3532,32165488984 kWh
Gemiddelde energierekening€165,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Ressegem september 2023

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op energiesparen.be bekijk jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Herzele. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Herzele kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Ressegem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren met een lage rente een speciale lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4680), dan profiteer je al van een korting van zo’n €580. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een 5 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Ressegem zitten vaak tussen de €4300 en €6000 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in zo’n 2830 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Delta en Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €707,50 (kosten september 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Ressegem bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder doorzoek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120508€3550 – €4275€380
2281013€5300 – €5650€525
3335015€6025 – €6200€800
4386018€6325 – €6600€910
5447020€7025 – €7225€1020
6504021€7400 – €8175€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Mede is een hellingshoek van 36 graden het beste. Mede door de zonnepanelencheck Ressegem ontdek jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ressegem bedraagt 3532,32165488984 kWh. Hiervoor heb je nodig ongeveer 11 panelen van 285 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1850 kWh zijn dat er 8, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3825 kWh zijn dat 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Veel klanten prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ressegem?

Voor panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ressegem

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Ressegem vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs kies je vandaag nog een professionele expert in jouw streek. Tal van specialisten bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf de aard van de woning. Het type woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van het dak zijn voor de monteur interessant. Maak tevens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Ressegem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Dan weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 5 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit de regio. Let niet alleen op de voordeligste tarieven, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (bijvoorbeeld RoHS certificaat, VDE keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Ressegem op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Ressegem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ressegem een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!