Focant

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Focant? Zonnepanelen zijn duurzaam en een goede investering. Aan de hand van een zonnepanelen-installatie wek je zelfstandig duurzame stroom op. Gezien de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan het ook op mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door deze pagina doorzoek je omvangrijke aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Focant!

zonnepanelen installateur 5572
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Lange levensduur.

ProvincieNamen
GemeenteBeauraing
Postcode55720
Gasverbruik22.520 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€171,68

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Focant februari 2024

Een landelijke subsidiepot is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) lees jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Beauraing. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Beauraing zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Focant
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor consumenten met een lage rente een speciale lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4990), dan pak je al snel €619. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een passende vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (februari 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Focant komen doorgaans uit tussen de €4600 en €6800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in grofweg 2890 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en Pure Energie betaal je al snel €722,50 (prijspeil februari 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Focant bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna lees jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120706€3600 – €4200€420
2283012€5225 – €5700€500
3359016€6050 – €6225€750
4391018€6475 – €6800€920
5441020€7100 – €7200€990
6510021€7525 – €7875€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Verder is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door de zonnepanelencheck Focant achterhaal je of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Focant bedraagt 3460 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 2000 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3875 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Bijna alle klanten bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evenzeer vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn zeer flexibel. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Focant?

Voor zonnepanelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-focant

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Focant vergelijken? D.m.v. de adviezen van onze specialisten zoek jij in enkele stappen een betrouwbare leverancier in je woonplaats. Verscheidene aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de kosten. Kijk goed naar certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf het type woning. Het type dak (plat en/of schuin) en de focus-richting van de woning zijn van groot belang. Selecteer daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Focant.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Dan komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien ontvang je de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  In 3-4 dagen volgen er offertes van vakmannen uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om de benodigde certificaten (denk aan RoHS certificaat, TÜV keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gymzalen die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Focant op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Focant
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Focant een bijdrage – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!