Samart

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Samart? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en heb je razendsnel terugverdiend. Via krachtige zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Als gevolg van de lagere prijs van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be check je handige info met betrekking tot zonnepanelen kopen in Samart!

zonnepanelen installateur 5600
 • Lagere energierekening.
 • Groene investering.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Lange levensduur.

ProvincieNamen
GemeentePhilippeville
Postcode56000
Gasverbruik22.950 kWh
Stroomverbruik kWh3375 kWh
Gemiddelde energierekening€171,56

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Samart juli 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met energiepremies of speciale groene leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Philippeville. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Philippeville kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Samart
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren extra voordelig een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4670), dan is het voordeel al snel €579. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Samart liggen tussen de €4400 en €6100 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor ongeveer 2910 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Energiedirect of Qurrent betaal je al snel €727,50 (vergoeding juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Samart kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna check jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119507€3400 – €4275€430
2280012€5175 – €5725€675
3333016€5975 – €6050€725
4381018€6300 – €6625€910
5439019€6900 – €7200€970
6494021€7500 – €8175€1100

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Samart bekijk jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Samart is 3375 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 12 panelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1875 kWh gaan we uit van 8, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3925 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de investeerders verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen vallen veel minder op. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Samart?

Tijdens de montage van panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-samart

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Samart vergelijken? Middels het onderstaande stappenplan zoek jij snel en eenvoudig een deskundige installateur in jouw eigen buurt. Diverse leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de verkoopprijs. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk de eigenschappen van het huis. Het type woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige geeft op die manier erkend zonnepanelen advies in Samart.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Hierdoor is het helder hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Aansluitend zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts uit de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Samart op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Samart
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Samart een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!