Falaën

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Falaën? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en fiscaal aantrekkelijk. Dankzij zonnepanelen op het dak kan je zelf stroom opwekken. Wegens de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van deze pagina vind jij uitgebreide info die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Falaën!

zonnepanelen installateur 5522
 • Snelle terugverdientijd.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieNamen
GemeenteOnhaye
Postcode55220
Gasverbruik21.880 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€168,57

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Falaën juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be vind je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Onhaye. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Onhaye bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Falaën
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren erg goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4350), dan profiteer je al van een korting van zo’n €539. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met 4 procent rente. Niet alleen goed voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Falaën fluctueren tussen de €4500 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op plusminus 3070 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Delta en Nuon betaal je daarvoor zo’n €767,50 (vergoeding juli 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Falaën kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel doorzoek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119408€3600 – €4275€430
2300011€5075 – €5600€675
3321014€6050 – €6100€800
4380017€6350 – €6600€910
5438020€6975 – €7125€1020
6509022€7425 – €8150€1080

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het conformeert aan een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Gezien de zonnepanelencheck Falaën tref jij of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Falaën is 3440 kWh. Hiervoor heb je nodig rond de 10 panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 2000 kWh gaan we uit van 8, voor 2825 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3825 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de investeerders verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Falaën?

Tijdens de montage van panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-falaen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Falaën vergelijken? Door de uitleg die hierna komt vind je vandaag nog een uitstekende monteur in jouw eigen buurt. Verschillende leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Verduidelijk het soort woning. Het genre woning (plat & schuin) en de oriëntatie van het huis zijn essentieel. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Falaën.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Dan komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen uit uw regio. Beperk je niet alleen tot de beste aanschafprijs, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (bijvoorbeeld IEC keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Falaën op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Falaën
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Falaën verplichte kost – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!