Lovendegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Lovendegem? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en besparen je geld. Door gebruik te maken van krachtige zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door dalende prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij praktische raadgeving over zonnepanelen kopen in Lovendegem!

zonnepanelen installateur 9920
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLievegem
Postcode99200
Gasverbruik21.820 kWh
Stroomverbruik kWh3567,00012152988 kWh
Gemiddelde energierekening€171,17

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Lovendegem december 2023

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je de spelregels in de gemeente Lievegem. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Lievegem zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Lovendegem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren tegen een gunstige rente een groene lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€5040), dan is het voordeel al snel €625. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno december 2023. Het rendement is vergelijkbaar met een 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Lovendegem variëren tussen de €4000 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert om en nabij 2710 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Energiedirect of Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €677,50 (tarief december 2023). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Lovendegem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder lees jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117906€3675 – €4325€410
2285011€5050 – €5875€550
3323015€6100 – €6150€725
4388016€6300 – €6825€930
5444019€7100 – €7150€970
6499021€7500 – €7825€1110

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Mede is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Gezien de zonnepanelencheck Lovendegem bekijk jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lovendegem is 3567,00012152988 kWh. Hiervoor zijn benodigd om en nabij 10 panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1825 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3850 kWh gaat het om 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. De doorsnee mensen kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Lovendegem?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lovendegem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Lovendegem vergelijken? Aan de hand van onderstaande tips kies jij snel en eenvoudig een uitmuntende aanbieder in de regio. Een aantal monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de tarieven. Bekijk ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer het soort huis. Het type dak (schuin of plat) en de focus-richting van het dak zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert geeft op die manier betrouwbaar zonnepanelen advies in Lovendegem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. We vragen om jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Dan is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van specialisten uit de omgeving. Kijk verder dan de goedkoopste prijzen, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld VDE keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en is het dak te klein voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Lovendegem op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Lovendegem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Lovendegem een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!