Pipaix

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Pipaix? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en winstgevend. Met zonnepanelen op je woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Ten gevolg van de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Aan de hand van onze tool tref je toepasbare adviezen over zonnepanelen kopen in Pipaix!

zonnepanelen installateur 7904
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Duurzame investering.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteLeuze-En-Hainaut
Postcode79040
Gasverbruik23.310 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€174,86

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Pipaix september 2023

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Leuze-En-Hainaut. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Leuze-En-Hainaut zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Pipaix
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren verrassend voordelig een lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4530), dan profiteer je al van een korting van zo’n €562. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een passende vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Pipaix zitten vaak tussen de €4300 en €6800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa circa 2760 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Eneco en/of Nuon staat dit al gauw gelijk aan €690,00 (prijs september 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Pipaix kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118706€3650 – €4250€410
2285011€5250 – €5600€650
3357015€6025 – €6025€750
4402017€6550 – €6800€950
5465020€7100 – €7175€1020
6512022€7625 – €7975€1100

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Pipaix tref jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Pipaix bedraagt 3455 kWh. Dit kan je zelf opwekken met ongeveer 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 panelen afdoende, voor 1875 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2875 kWh zijn dat er 12, en voor 3900 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De meeste investeerders verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Pipaix?

Puur voor zonnepanelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-pipaix

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Pipaix vergelijken? Op basis van het advies hieronder vind je zonder problemen een erkende leverancier in de buurt. Diverse adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets expliciet jouw woning. De dak-categorie (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Kies ook de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert biedt zo professioneel zonnepanelen advies in Pipaix.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Hierdoor weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van deskundigen uit de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (denk aan TÜV keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Huren kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Pipaix op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Pipaix
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Pipaix een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!